Hypsolebias sertanejo 

"Sertaoviuhkaevä" 

Tulossa

👉 Ottakaa yhteyttä sähköpostitse.
Alkuperä
Itacarambi, Brasilia
Viljely

Koiras ja naaras kaivautuvat yhdessä pohjamateriaaliin, kutevat turpeeseen, ja sitten uivat takaisin ylös (yleensä erikseen; ensin koiras, naaras seuraa muutaman sekunnin - jopa parin minuutin päästä). Siksi vaati paksun kerroksen turvetta. Laitetaan korkeaan lasipurkkiin vähintään kalan pituus turvetta (tai turpeen ja kookoskuidun sekoitusta).

Viikon tai kahden välein turve poistetaan altaasta ja kuivatetaan 24 h sanomalehdellä. Sen jälkeen vähän kostea turve laitetaan pakastepussiin (minä käytän ESKIMO yhden litran tuplasaumasuljentapakastepussia). Päivämäärä merkitään pussiin. Turvetta säilytetään pimeässä pahvilaatikossa huoneenlämmössä 4-6 kuukautta. Välillä voi varmistaa, että turve ei mene rutikuivaksi (voi kosteuttaa kastelusuihkupullolla tarvittaessa).

Poikaset kuoriutuvat, kun turvetta laitetaan taas veteen. Pakastepussi tyhjennetään 1-2 litran muovilaatikkoon ja lisätään 5-10 cm kypsää vettä akvaariosta. Muutaman tunnin päästä poikaset jo näkyvät. Ne ovat melko isoja poikasia. Poikaset voi siirtää kasvatusaltaaseen suurella pipetillä tai huolellisesti kaatamalla vettä laatikosta altaaseen (sen jälkeen voi lisätä taas vettä ja tarkistaa, jäikö vielä poikasia laatikkoon). 48-72 h jälkeen, jos ei näy enää poikasia, turvetta voi taas kuivata ja säilyttää lisää 4 viikkoa ennen uutta kostutusta (sain poikasia jopa kolmannella kerralla).

Poikasia voi aluksi ruokkia likoeläimillä, chlorella/spirulina-jauheella, etikkamadoilla (“vinegar eels”), mikromadoilla ja artemian toukilla. Sen jälkeen hienoksi jauhetulla kuivaruoalla, grindal-madoilla ja cyclops-pakasteruoalla. Jos ruoka riittää, kasvu ja sukukypsäksi tuleminen on nopeaa. Nuoret yksilöt syövät kuivaruokaa sekä pakasteruokaa.

Koiras