Nematolebias papilliferus 

"Inoanviiriviuhkaevä" 

Kausikilli Etelä-Amerikasta. Akvaariossa se saattaa elää yli vuoden, jopa 2 vuotta. Aika iso kausikilli (jopa 11 cm). Kestävä, sävyisä, hidas lymyilijä, helppo ruokkia ja viljellä. Tykkää piilopaikoista.

👉 Ottakaa yhteyttä sähköpostitse.
Alkuperä
Inoã, Brasilia
Uhanalaisuus
Erittäin uhanalainen (EN)
Akvaario
Ei vilkas uimari. Parin tai kolmikon voi pitää 40l altaassa. Mutta ison koon vuoksi, suurempi parvi vaati isomman altaan. Vaikka 100l, tai 75 cm pituudeltaan. Kasveja sekä muita piilopaikkoja. Lievä virtaus.
Lämpötila
Huoneenlämmössä, 19-24 °C. Ei vaadi lämmitystä.
pH
~7
Veden kovuus
Pehmeää tai keskikovaa, < 10°dH
Maksimikoko
11 cm (mutta yleensä akvaariossa kasvaa paljon pienemmäksi, 6-8 cm).
Maksimielinikä
2v
Ruokinta
Kaikkiruokainen. Ei ole nirso lainkaan.
Taksonomia
Viiriviuhkaevän (N. whitei) lähisukulainen. Nykyisen luokittelun mukaan Nematolebias-sukuun kuuluu kolme lajia: whitei, papilliferus ja catimbau. Kupariviuhkaevä (entinen N. myersi) on siirretty Xenurolebias-sukuun (eli nykyään X. myersi).
Viljely

Koiras ja naaras kaivautuvat yhdessä pohjamateriaaliin, kutevat turpeeseen, ja sitten uivat takaisin ylös (yleensä erikseen; ensin koiras, naaras seuraa muutaman sekunnin - jopa parin minuutin päästä). Siksi vaati paksun kerroksen turvetta. Laitetaan korkeaan lasipurkkiin vähintään kalan pituus turvetta (tai turpeen ja kookoskuidun sekoitusta).

Viikon tai kahden välein turve poistetaan altaasta ja kuivatetaan 24 h sanomalehdellä. Sen jälkeen vähän kostea turve laitetaan pakastepussiin (minä käytän ESKIMO yhden litran tuplasaumasuljentapakastepussia). Päivämäärä merkitään pussiin. Turvetta säilytetään pimeässä pahvilaatikossa huoneenlämmössä 4-6 kuukautta. Välillä voi varmistaa, että turve ei mene rutikuivaksi (voi kosteuttaa kastelusuihkupullolla tarvittaessa).

Poikaset kuoriutuvat, kun turvetta laitetaan taas veteen. Pakastepussi tyhjennetään 1-2 litran muovilaatikkoon ja lisätään 5-10 cm kypsää vettä akvaariosta. Muutaman tunnin päästä poikaset jo näkyvät. Ne ovat melko isoja poikasia. Poikaset voi siirtää kasvatusaltaaseen suurella pipetillä tai huolellisesti kaatamalla vettä laatikosta altaaseen (sen jälkeen voi lisätä taas vettä ja tarkistaa, jäikö vielä poikasia laatikkoon). 48-72 h jälkeen, jos ei näy enää poikasia, turvetta voi taas kuivata ja säilyttää lisää 4 viikkoa ennen uutta kostutusta (sain poikasia jopa kolmannella kerralla).

Poikasia voi aluksi ruokkia likoeläimillä, chlorella/spirulina-jauheella, etikkamadoilla (“vinegar eels”), mikromadoilla ja artemian toukilla. Sen jälkeen hienoksi jauhetulla kuivaruoalla, grindal-madoilla ja cyclops-pakasteruoalla. Jos ruoka riittää, kasvu ja sukukypsäksi tuleminen on nopeaa. Nuoret yksilöt syövät kuivaruokaa sekä pakasteruokaa.

Vanha rouva (noin 5 cm pitkä)
Nematolebias papilliferus vanha naaras
Vanha koiras (noin 6 cm pitkä)
Nematolebias papilliferus vanha koiras
Nuori koiras (noin 2,5 cm pitkä)
Nematolebias papilliferus nuori koiras
Nuori naaras (noin 2 cm pitkä)
Nematolebias papilliferus nuori naaras
Koiras (noin 4,5 cm pitkä)
Nematolebias papilliferus koiras
Koiras
Nematolebias papilliferus koiras
Koiras
Nematolebias papilliferus koiras
Koiras
Nematolebias papilliferus koiras