Nothobranchius korthausae 

Smaragdiviuhkapyrstö 

Kauniinvärinen kausikilli Itä-Afrikasta. Akvaariossa se saattaa elää yli vuoden, jopa 2 vuotta. Vilkas kala, erityisesti ruokinta-aikana. Aina tulevat etulasin luokse esittäytymään (omassa altaassa kutsutaan "diivakaloiksi"). Erittäin kestävä ja sopeutuva eri olosuhteisiin. Helppo ruokkia ja viljellä. Muutama värimuoto tunnettu. Tämä on keltapyrstöinen ja -eväinen muoto.

👉 Ottakaa yhteyttä sähköpostitse.
Alkuperä
Mafia saari, Tansania
Uhanalaisuus
Erittäin uhanalainen (EN)
Akvaario
Parin tai kolmikon voi pitää 20 l altaassa viljelyä varten. Mutta pysyvästi 45 l tai suurempi (riippuu parven koosta). Sopii myös seura- ja kasviakvaarioon. Lievä virtaus.
Lämpötila
Huoneenlämmössä, 19-25 °C. Ei vaadi lämmitystä.
pH
~7
Veden kovuus
Pehmeää tai keskikovaa, < 10°dH
Maksimikoko
5 cm
Maksimielinikä
2v (vanhin koiras harrastuksessani oli 23 kuukautta vanha kuollessaan)
Ruokinta
Kaikkiruokainen. Ei ole nirso lainkaan.
Viljely

Koiras ja naaras kutevat turpeeseen, pohjan hiekkaan, kasveihin, akryylilankamoppiin, tai jopa suodatinmassaan. Eli parasta että viljelyaltaassa ei olisi pohjamateriaalia, vain turvetta lasipurkeissa (esim. sillipurkki). Afrikkalaiset viuhkapyrstö-kausikillit eivät kaivaudu kokonaan turpeeseen, siksi turvekerroksen ei tarvitse olla paksu, noin 2-3 cm.

Viikon tai kahden välein turve poistetaan altaasta ja kuivatetaan 24 h sanomalehdellä. Sen jälkeen vähän kostea turve laitetaan pakastepussiin (minä käytän yhden litran tuplasaumasuljentapakastepussia). Päivämäärä merkitään pussiin. Turvetta säilytetään pimeässä pahvilaatikossa huoneenlämmössä 12-16 viikkoa. Välillä voi varmistaa, että turve ei mene rutikuivaksi (voi kosteuttaa kastelusuihkupullolla tarvittaessa).

Poikaset kuoriutuvat, kun turvetta laitetaan taas veteen. Pakastepussi tyhjennetään 1-2 litran muovilaatikkoon ja lisätään 5-10 cm kypsää vettä akvaariosta. Muutaman tunnin päästä poikaset jo näkyvät. Ne ovat melko isoja poikasia. Poikaset voi siirtää kasvatusaltaaseen suurella pipetillä tai huolellisesti kaatamalla vettä laatikosta altaaseen (sen jälkeen voi lisätä taas vettä ja tarkistaa, jäikö vielä poikasia laatikkoon). 48-72 h jälkeen, jos ei näy enää poikasia, turvetta voi taas kuivata ja säilyttää lisää 4 viikkoa ennen uutta kostutusta (sain poikasia jopa kolmannella kerralla).

Poikasia voi aluksi ruokkia likoeläimillä, chlorella/spirulina-jauheella, etikkamadoilla (“vinegar eels”), mikromadoilla ja artemian toukilla. Sen jälkeen hienoksi jauhetulla kuivaruoalla, grindal-madoilla ja cyclops-pakasteruoalla. Jos ruoka riittää, kasvu ja sukukypsäksi tuleminen on nopeaa. Nuoret yksilöt syövät kuivaruokaa sekä pakasteruokaa.

Lähteet:
  1. Varjo M. Akvaariokalat 2.0. 2014. Esa Print Oy.
  2. Nothobranchius korthausae "IUCN Red List" nettisivuilla.
Nuori koiras
Kaksi koirasta kamppailemassa (video)
Naaras
Koiras
Naaras
Koiras
Koiras
Nuori koiras
Vanha rouva
Naaras
Naaras