Xenotoca lyonsi 

"Tamazulanpunapyrstötoka" 

Uhanalainen synnyttävä hammaskarppikala Meksikosta. Luonnossa elää vuoristolammissa, mutta sopeutuva eri olosuhteisiin. Eloisa ja kestävä. Helppo ruokkia ja viljellä. Sopii myös seura-akvaarioon. Pidetään parvessa. Kuten kaikki toat (ja toisin kuin synnyttävät hammaskarpit), punapyrstötoka on aito vivipaarinen.

👉 Ottakaa yhteyttä sähköpostitse.
Alkuperä
Jalisco osavaltio, Meksiko
Uhanalaisuus
Äärimmäisen uhanalainen (CR)
Akvaario
128 L tai suurempi. Vaikka toat ovat vuoristokaloja, punapystötoka on melko sopeutuva eikä vaadi voimakasta virtausta akvaariossa. Mutta vaatii puhdasta vettä, eli suuria vedenvaihtoja.
Maksimikoko
7 cm
Ruokinta
Kaikkiruokainen. Suosii levä- tai kasvi-ruokaa, kuten levähiutaleita
Lämpötila
15-25 °C. Tarvitsee muutaman kuukauden lepokauden talvella. Huhtikuun lopussa voi laittaa lämmitystä ja nostaa lämpötilan 21-23 °C kohdalle, viljelyä varten. Kesäkuun lopussa tai heinäkuun alussa voi taas laittaa lämmityksen pois päältä.
pH
7-8
Veden kovuus
keskikovaa, 8-20 °dH; johtavuus 300-800 μS/cm
Taksonomia
Entinen punapyrstötoka, Xenotoca eiseni, on nykyisen luokittelun mukaan jaettu kolmeksi eri lajiksi: X. eiseni, X. doadrioi, ja X. lyonsi. Ne kuuluvat toka-heimoon (Goodeidae) Meksikosta ja Yhdysvaltojen eteläosista. Toat ovat vivipaarisia synnyttäviä kaloja. Melkein kaikki heimon lajit ovat uhanalaisia. Osa on jo luonnosta hävinnyt tai kokonaan mennyt sukupuuttoon.
Englanninkielinen nimi
Tamazula redtail splitfin.
Lähteet:
  1. Varjo M. 2014. Akvaariokalat 2.0. Esa Print Oy.
  2. Goodeid Working Group.
  3. Toat (Goodeidae) "IUCN Red List" nettisivuilla.
Koiras
(video)
Parvi
Naaras
Koiras
Naaras
Koiras
Koiras
Naaras
Naaras
Koiras
Koiras